Przedszkole "Bajkowa Dolinka"

58-125 Pszenno

 

ul. Wrocławska 15a

 

Tel.: 74 851 90 28

tel: 74 646 04 36

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

     

                                  Jadłospis przedszkole 15.04.2024 – do 19.04.2024

Poniedziałek

15.04.2024

 

ŚNIADANIE: zupa mleczna, płatki kukurydziane na mleku- 200 ml

- bułka pszenno – żytnia/ gluten pszenny/- 30g, masło/ mleko/ -5g,pasta z ciecierzycy- 25g, ogórek kiszony pół ogórka – 30g, herbata czarna z cytryną słodzona miodem- 220 ml  

- sok z jabłka i marchewki/ wyrób własny/ - 150g

OBIAD: Zupa szpinakowa z jajkiem i mascarpone z ziemniakami / mleko, seler, gluten pszenny/ -200 ml

- pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym- 65g pulpit +5 łyżek sosu/ 25g – łyżka stołowa/, surówka z kapusty pekińskiej  na oliwie z oliwek – 50g, kasza gryczana – 75g

- kompot owocowy/ wyrób własny/ - 220 ml

PODWIECZOREK:   sałatka owocowa/ arbuz, borówka, ananas, melon żółty/ - 200 ml, bułka kajzerka                / gluten pszenny/ - 60g, masło/ mleko/ - 5g, serek kozi – plaster – 25g, sałata masłowa – 5g, plaster pomidora- 10g, herbata miętowa – 220 ml

Wtorek

16.04.2024

ŚNIADANIE : zupa mleczna płatki owsiane z jabłkiem i cynamonem – 200 ml

- chleb drwala/gluten pszenny/ , pół kromki- 17,5g, masło/ mleko- 5g, szynka drobiowa pieczona – wyrób własny – 35g, papryka czerwona- ćwiartka – 40g, herbata miętowa – 220 ml

- sok burak, jabłko/wyrób własny/ - 150g

OBIAD: : krem z cukinii z grzankami z bułki wrocławskiej / gluten pszenny, seler/ - 200 ml , 1 grzanka – 10g,

- łosoś w jarzynach/ por, marchew, pietruszka/ - 65g ryby z jarzynami, ziemniaki tłuczone – 75g, kapusta kiszona z jabłkiem, marchewką cebulką na oliwie z oliwek – 50g

- kompot owocowy- 220 ml/ wyrób własny/

PODWIECZOREK:

- bułka żytnia / gluten żytni/ - 60g, masło/ mleko/ - 5g, sałata roszponka do kanapki- 5g,galaretka mleczno – owocowa z bananem/ wyrób własny/- 150g, /, herbata czarna z cytryna słodzona miodem -220 ml

Środa

17.04.2024

ŚNIADANIE :

-bułka grahamka/ gluten pszenny/- 60 g, kanapka – masło/ mleko/ - 5g, pałeczki serowa/ mleko/ – 1 szt. – 20g, pomidorki koktajlowe- 3 szt. na talerzu pokrojone – 30g, mleko ciepłe do picia- 220 ml

-arbuz , ćwiartka z krążka  – 150g

OBIAD: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami bez zabielania / seler/ - 200 ml

- kotlety kalafiorowo – jajeczne w lekkim sosie chrzanowym/ mleko/- 65g, kotlet, 5 łyżek sosu / 25g x 5 łyżek/ , kasza bulgur/ gluten pszenny/ - 75g, kapusta czerwona zasmażana – 50g

- Kompot owocowy 220 ml

PODWIECZOREK:

- bułka muslli/ gluten pszenny/ – 80g, masło/ mleko/ - 5g, pasztet mięsny/ wyrób własny/ - 25g,ogórek zielony – w plastrach/ po trzy plastry/- 15g, kasza manna na mleku roślinnym/ gluten pszenny/ z musem owocowym – 150g,   gruszka, herbata czarna z cytryną i miodem – 220 ml

 

Czwartek

18.04.2024

ŚNIADANIE: - zupa mleczna płatki jaglane na mleku- 200 ml

- chlebek drwala/ gluten pszenny/ - pół kromki – 17,5g, masło/ mleko/ - 5g, szynka  tradycyjna pieczona                 / wyrób własny/- 35g, kiełki mix- 5 g , na talerzu, herbata czarna z cytryną i miodem – 220 ml

- sok marchewkowy/ wyrób własny/ - 150g

OBIAD: - zupa ogórkowa z ryżem zabielana jogurtem/ mleko, seler/

Kotlety mielone tradycyjne z brokułem/ jajko, gluten pszenny/- smażone, ziemniaki tłuczone- 75g, buraki czerwone – surówka z jabłkiem, cebulką, marchewką na oliwie z oliwek – 50g,

- kompot owocowy/ wyrób własny/- 220 ml

PODWIECZOREK:

Bułka z musli / ciemna- gluten pszenny/- 80g, maslo/ mleko/ - 5g, dżem owocowy niesłodzony- truskawkowy- 35g do bułki, mleko ciepłe do picia – 220 ml, galaretka owocowa/ wyrób własny/ - 150g , jabłko

Piątek

19.04.2024

 ŚNIADANIE:

- parówki z cielęciny- 1,5 parówki – 45g, chlebek razowy- 35g/ dwie kromki kwadratowe – 70g /, masło                 / mleko/  do kanapki – 5g, liść sałaty masłowej – 5g, papryka czerwona –ćwiartka – 40g, kakao/ mleko/

- melon- ćwiartka z koła

OBIAD: zupa gulaszowa / papryka, cukinia, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler/ - 200 ml

- placki z cukinii  - 4 szt. na talerzu/ jajko/ - około 50g x 4 szt.,  surówka z marchewki, selera, ananasa/ - 50g

- kompot owocowy/ wyrób własny/ - 220 ml

PODWIECZOREK:

- bułeczki drożdżowe z owocowym nadzieniem/ gluten pszenny/ , wyrób własny- 200g, mleko ciepłe do picia- 220 ml, banan

 

 

 

 

 

NA GÓRĘ