Jadłospis przedszkole 15.04.2024 – do 19.04.2024
Poniedziałek 15.04.2024
|
ŚNIADANIE: zupa mleczna, płatki kukurydziane na mleku- 200 ml - bułka pszenno – żytnia/ gluten pszenny/- 30g, masło/ mleko/ -5g,pasta z ciecierzycy- 25g, ogórek kiszony pół ogórka – 30g, herbata czarna z cytryną słodzona miodem- 220 ml - sok z jabłka i marchewki/ wyrób własny/ - 150g OBIAD: Zupa szpinakowa z jajkiem i mascarpone z ziemniakami / mleko, seler, gluten pszenny/ -200 ml - pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym- 65g pulpit +5 łyżek sosu/ 25g – łyżka stołowa/, surówka z kapusty pekińskiej na oliwie z oliwek – 50g, kasza gryczana – 75g - kompot owocowy/ wyrób własny/ - 220 ml PODWIECZOREK: sałatka owocowa/ arbuz, borówka, ananas, melon żółty/ - 200 ml, bułka kajzerka / gluten pszenny/ - 60g, masło/ mleko/ - 5g, serek kozi – plaster – 25g, sałata masłowa – 5g, plaster pomidora- 10g, herbata miętowa – 220 ml |
Wtorek 16.04.2024 |
ŚNIADANIE : zupa mleczna płatki owsiane z jabłkiem i cynamonem – 200 ml - chleb drwala/gluten pszenny/ , pół kromki- 17,5g, masło/ mleko- 5g, szynka drobiowa pieczona – wyrób własny – 35g, papryka czerwona- ćwiartka – 40g, herbata miętowa – 220 ml - sok burak, jabłko/wyrób własny/ - 150g OBIAD: : krem z cukinii z grzankami z bułki wrocławskiej / gluten pszenny, seler/ - 200 ml , 1 grzanka – 10g, - łosoś w jarzynach/ por, marchew, pietruszka/ - 65g ryby z jarzynami, ziemniaki tłuczone – 75g, kapusta kiszona z jabłkiem, marchewką cebulką na oliwie z oliwek – 50g - kompot owocowy- 220 ml/ wyrób własny/ PODWIECZOREK: - bułka żytnia / gluten żytni/ - 60g, masło/ mleko/ - 5g, sałata roszponka do kanapki- 5g,galaretka mleczno – owocowa z bananem/ wyrób własny/- 150g, /, herbata czarna z cytryna słodzona miodem -220 ml |
Środa 17.04.2024 |
ŚNIADANIE : -bułka grahamka/ gluten pszenny/- 60 g, kanapka – masło/ mleko/ - 5g, pałeczki serowa/ mleko/ – 1 szt. – 20g, pomidorki koktajlowe- 3 szt. na talerzu pokrojone – 30g, mleko ciepłe do picia- 220 ml -arbuz , ćwiartka z krążka – 150g OBIAD: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami bez zabielania / seler/ - 200 ml - kotlety kalafiorowo – jajeczne w lekkim sosie chrzanowym/ mleko/- 65g, kotlet, 5 łyżek sosu / 25g x 5 łyżek/ , kasza bulgur/ gluten pszenny/ - 75g, kapusta czerwona zasmażana – 50g - Kompot owocowy 220 ml PODWIECZOREK: - bułka muslli/ gluten pszenny/ – 80g, masło/ mleko/ - 5g, pasztet mięsny/ wyrób własny/ - 25g,ogórek zielony – w plastrach/ po trzy plastry/- 15g, kasza manna na mleku roślinnym/ gluten pszenny/ z musem owocowym – 150g, gruszka, herbata czarna z cytryną i miodem – 220 ml
|
Czwartek 18.04.2024 |
ŚNIADANIE: - zupa mleczna płatki jaglane na mleku- 200 ml - chlebek drwala/ gluten pszenny/ - pół kromki – 17,5g, masło/ mleko/ - 5g, szynka tradycyjna pieczona / wyrób własny/- 35g, kiełki mix- 5 g , na talerzu, herbata czarna z cytryną i miodem – 220 ml - sok marchewkowy/ wyrób własny/ - 150g OBIAD: - zupa ogórkowa z ryżem zabielana jogurtem/ mleko, seler/ Kotlety mielone tradycyjne z brokułem/ jajko, gluten pszenny/- smażone, ziemniaki tłuczone- 75g, buraki czerwone – surówka z jabłkiem, cebulką, marchewką na oliwie z oliwek – 50g, - kompot owocowy/ wyrób własny/- 220 ml PODWIECZOREK: Bułka z musli / ciemna- gluten pszenny/- 80g, maslo/ mleko/ - 5g, dżem owocowy niesłodzony- truskawkowy- 35g do bułki, mleko ciepłe do picia – 220 ml, galaretka owocowa/ wyrób własny/ - 150g , jabłko |
Piątek 19.04.2024 |
ŚNIADANIE: - parówki z cielęciny- 1,5 parówki – 45g, chlebek razowy- 35g/ dwie kromki kwadratowe – 70g /, masło / mleko/ do kanapki – 5g, liść sałaty masłowej – 5g, papryka czerwona –ćwiartka – 40g, kakao/ mleko/ - melon- ćwiartka z koła OBIAD: zupa gulaszowa / papryka, cukinia, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler/ - 200 ml - placki z cukinii - 4 szt. na talerzu/ jajko/ - około 50g x 4 szt., surówka z marchewki, selera, ananasa/ - 50g - kompot owocowy/ wyrób własny/ - 220 ml PODWIECZOREK: - bułeczki drożdżowe z owocowym nadzieniem/ gluten pszenny/ , wyrób własny- 200g, mleko ciepłe do picia- 220 ml, banan
|